Allt du behöver veta om ibéricogrisar för att välja rätt typ av skinka

Den spanska ibéricogrisen är känd för sin kvalitet och för sin smakrika skinka "Jamón Ibérico".

Ibéricogrisarna delas in i fyra typer och det som skiljer dem åt i grunden är deras kost. Det påverkar i sin tur skinkans smak, textur och marmorering, dvs. det fett som finns inuti köttet.

Här förklarar vi skillnaden mellan tre av de fyra typerna som särskiljer sig mest från varandra.

Ibérico de Bellota | Frigående grisar som lever i öppna landskap. Utfodras med ekollon och strövar fritt på marker som är rika på ekollonträd.

Ibérico Cebo de Campo | Frigående gris som lever i öppna landskap. Utfodras med spannmål och naturlig föda men inte med ekollon. Kan därför aldrig kallas för Bellota.

Ibérico de Cebo | Ej frigående gris. Utfodras med naturliga sädesslag. Födan består inte av ekollon varav grisen aldrig får kallas för Bellota.

Beroende på hur grisarna avlas så utvecklar skinkan olika smaker och texturer. För varje ibéricoprodukt i vårt sortiment har vi definierat procentsatsen och nästan alla är av "Ibérico 75%" som är den bästa nivån med de godaste smakerna.

Ibérico 100% | När en renrasig ibéricosugga parar sig med en renrasig ibéricogalt, utvecklas mycket fett på utsidan av skinkan men dessvärre en låg marmorering inuti. Det gör att skinkan får mindre smak.

Ibérico 75% (vårt val) | Den bästa skinkan uppnås genom att en renrasig ibéricosugga parar sig med en 50% ibéricogalt. Då får man fram en 75% ibéricogris med mycket marmorerat kött och en lagom balans av fett på utsidan. Det ger den absolut högsta smaken och nivån väljs främst till Michelinkrogar.

Ibérico 50% | När en renrasig ibéricosugga parar sig med en galt från grisrasen Duroc Jersey, utvecklas mer marmorerat kött men dessvärre mycket fett i och på skinkan. Det resulterar i en obalanserad smaknivå.

I vårt sortiment av lufttorkade skinkor hittar du Jamón Ibérico med benämningarna Reserva och Gran Reserva som indikerar att de lagrats under en längre period på ca 2-3 år. Det ger skinkorna en vacker rubinröd färg och otroligt djupa smaker.

« Tillbaka till alla inlägg