Reportage

Fisan

Spaniens charkstjärna på Michelinkrogar

I snart 100 år har Fisan utvecklat ett gediget äkta hantverk av super premium spansk chark. Varumärket är känt för sina delikata vällagrade iberiska lufttorkade skinkor och salami.

Gemensamt för all chark är att samtliga är omsorgsfullt hanterade och vällagrade i en naturlig miljö utan konstgjorda klimarum. Hanteringen sker av kunniga medarbetare som har fått lära sig hantverket i detalj genom ett historiskt arv. Företaget värnar om högsta kvalitet och delikatesserna serveras på de finaste Michelinkrogarna världen över.

Familjeföretaget Fisan grundades år 1920 av Mr. Fidel Sanchez i den lilla byn Campillo de Salvatierra/Guijelo i provinsen Salamanca, Spanien. Namnet FISAN kommer från de första bokstäverna i grundarens för- och efternamn. Det startade med egen konsumtion till familjen men snart växte efterfrågan på delikatesserna och bolagets start blev ett faktum.

Staden Guijuelo ligger uppe på en höjd och den högsta punkten i närheten är 1786 meter över havet. Trakten runt Guijuelo består i huvudsak av grässlätter. Djurhållning var viktigt på de stora grässlätterna i trakten och Ibérico-processen, från djuruppfödning till slutprodukt, sker lokalt.

Guijuelo förändrades mycket när järnvägen drogs in i slutet av 1800-talet. Från att ha varit en by blev det snabbt till en stad. Järnvägen gav förutsättningar för försäljning av traktens goda delikatesser utanför regionen och en ny industri började blomstra. Idag är trakten en nationell och internationell symbol och känd för sina fina hantverkstraditioner samt den geografiskt ursprungsskyddade Jamón Ibérico Bellota.