Reportage

San Francesco

Prosciutto med ett helgons vakande öga

När grundaren Alfonso Bavieri växte upp i italienska Modena, hade han helgonet San Francesco som förebild. Inspirerad av sin tro, döpte han familjeföretaget till samma namn när han startade det 1979.

Den perfekta vägen till en bra skinka, enligt Alfonso Bavieri, är kött, salt och tid. San Francesco, som är specialiserade på lufttorkade skinkor, har respekt med sig i Italien.

Familjeföretaget erbjuder skinka från Modena, Parma och San Daniele. Man tillverkar bland annat en prosciutto med smaksättare som tryffel, chili eller svartpeppar vilket är typiskt i Toscana.

I Parma mognar prosciutton i gamla träställningar i ett kloster. Det ger en prosciutto med de egenskaper som Bröderna & Deli alltid letar efter; en aromatisk, söt och perfekt smak.
”En kan inte ärva kulinarisk tradion”, menar Alfonso Bavieri. Den som vill ha den måste erövra den med stor ansträngning. Idag har San Francesco vuxit från en liten fin butik till en verksamhet vars delikatesser avnjuts världen över.

Och helgonet San Francesco har fortsatt spela en stor roll för entreprenören Bavieri. Alla företagets kontor pryds av vackra målningar föreställande San Francesco och vid ingången till anläggningen i Modena välkomnas du av en staty av helgonet.

San Francescos specialitet? Prova den ljuvliga Prosciutto Nazionale med Tryffel och njut av de lyxiga smakerna som familjen Bavieri renodlat i flera decennier.