Vad är skillnaden mellan märkningarna I.G.P. och D.O.P?

I.G.P. och D.O.P. är märkningar som vi ofta ser på livsmedelsprodukter i vardagen. Men vad innebär de egentligen?

IGP-beteckning

I.G.P. | Skyddad geografisk beteckning
Märkningen garanterar att produkten härstammar från en specifik europeisk region. Minst en fas av bearbetningen eller tillverkningen måste ske i gällande region. Märkningen har lägre krav än märkningen D.O.P.

DOP-beteckning

D.O.P. | Skyddad ursprungsbeteckning
Märkningen garanterar att produkten härstammar från en viss europeisk region. Alla faser av bearbetning och tillverkning måste ske i gällande region. En eller flera personer från Konsortiet besöker producenten, bedömer produkten och ger märkningen.

Varför behövs märkningarna?

Behovet av "äkta" produkter började i mitten på 90-talet. Under den perioden flödade det in italiensk olivolja, viner och mat till USA och omvärlden. Men det förde även med sig lågkvalitetsprodukter och kopior som såldes under samma namn som produkterna med hög kvalitet.

För att skydda sitt kulinariska rykte, arbetade Italien tillsammans med EU för att skapa en märkning som garanterar kvalitet, tradition och tillförlitlighet. För att förtjäna märkningen måste man uppfylla en rad olika kriterier satta av det italienska Konsortiet. Det är den statliga instansen som besöker producenten och som noggrant bedömer om produktionen uppfyller kraven för att slutligen bevilja märkningen.

« Tillbaka till alla inlägg